Plazmavágó, plazmavágás


Plazmavágás

A plazmavágás segítségével lehetővé válik a korrózióálló acélok, öntöttvasak, réz, alumínium és ötvözeteik termikus vágása.

A plazmavágás során nem megy végbe hőtermelő folyamat, mivel a vágandó anyag nem ég el oxigénben. A vágandó résben az intenzív és erősen koncentrált plazmaív a fémet megolvasztja, a gázok kinetikus energiája a megolvasztott fémet a vágási résből eltávolítja.


Plazmavágó

A plazmaív előállítása a speciális plazmavágó áramforrásokkal történik.

A plazmavágó egy nagyfeszültségű kimenettel rendelkező áramátalakító, és ez a nagy egyenfeszültség gerjeszti a vágógáz atomjait, és hozza azokat plazma állapotba.

A keletkező plazmaív hőmérséklete a gázoktól függően 10-20.000 K is lehet, és egy speciális vágópisztolyban alakul ki, amelynek a mozgatásával valósul meg a fémes anyagok vágása.


Mire jó a plazmavágó és a plazmavágás?

A plazmavágás módszerét első sorban a nehéziparban szokás használni, ahol a szakember a plazmavágó segítségével termikus vágást hajthat végre, amit öntöttvas szerkezetek, korrózióálló acéllemezek, réz és alumínium vázak esetében szoktak használni.

Termikus vágás során nem történik hőtermelés, mégis hőhatás segítségével történik meg az anyagok szétválasztása, ami mentén anyagszerkezeti változás megy végbe. A plazmavágás során az anyag nem ég oxigénben, hanem úgy nevezett intenzív plazmaív keletkezik, ami segítségével történik a kettéválasztás.

A plazmavágás sprán mindez úgy történik, hogy meghatározzák a vágandó rés útját, ahova később koncentrálják a plazmaívet és azt végigvezetve, az megolvasztja a kezelt anyagot. Ez az olvadék pedig a plazmavágó által használt gázok kinetikus energiájával lesz kivezetve a résből.

A plazmavágás folyamatához szükséges áramforrást maga a plazmavágó berendezés biztosítja, ami nagyfeszültségű kimenettel rendelkezik és egyenfeszültség segítségével a vágógáz atomjait plazmaállapotba hozza. Mindez egy fejlett technológia része és ki tudja, hogy az ötödik halmazállapot megalkotása után mi jöhet még?

Linkfelhő: plazmavágó, plazmavágás

hegesztőgépek
Find the latest bookmaker offers available across all uk gambling sites - Bets.Zone - UK Gambling Websites Use our complete list of trusted and reputable operators to see at a glance the best casino, poker, sport and bingo bonuses available online.