Legfrissebb hírek


Hegesztés A-tól Z-ig (1.rész)


A hegesztés ugye bár nem más, mint két anyag, leginkább fém, oldhatatlan kötés létrehozásával történő összeillesztése, vagyis kohéziós kötés létrehozása.

A kohéziós kapcsolat pedig két féle képpen létrehozható létre, így tehát megkülönböztethetünk ömlesztő hegesztést, illetve sajtoló hegesztést. Ömlesztő hegesztés esetén az anyagon a létrehozott kötés helyét és a mellettük levő pici helyet olvasztják egy közös fémolvadékká. Evvel ellentétesen a sajtoló hegesztés esetén egy erőhatás segítségével hoznak létre kohéziós kötést, tehát ilyenkor az alapanyagok nem olvadnak össze. Erre jó példa a kovács hegesztés vagy a hideghegesztés.

A hideghegesztés sajátossága, hogy folyáshatáránál nagyobb feszültséggel hatnak a felületekre, amiket össze szeretnének illeszteni. A tevékenység során a két anyag sérül, ami tompa hegesztés estén zömítési dudor formájában mutatkozik meg, míg átlapolt hegesztés során keresztmetszet csökkenés figyelhető meg az anyagoknál. A lényeg, hogy olyan hatás érje a fémeket, hogy el tudjon indulni a hegesztés azáltal, hogy átlépik az alakítási értéket. Szakemberek véleménye szerint számos előnnyel jár együtt, ha hideghegesztést alkalmaznak, mint például, hogy nem kell hozzá külsőleg hő, illetve hozaganyag felhasználására sincs szükség. Sőt, különféle minőségű fémek összeillesztése is lehetséges általa, viszont sajnos csak hidegen alakítható fémek esetében alkalmazható a hideghegesztés. Akik leginkább alkalmazzák ezt a módszert, azok a villamos iparban dolgoznak és nagyrészt alumínium, illetve réz alkatrészek gyártásában jelent nagy segítséget.
plazmavágás hegesztőgépek
Find the latest bookmaker offers available across all uk gambling sites - Bets.Zone - UK Gambling Websites Use our complete list of trusted and reputable operators to see at a glance the best casino, poker, sport and bingo bonuses available online.