Legfrissebb hírek


Elsõ a biztonság


 

Néhány hónapja lépett érvénybe a legújabb nemzeti szabvány, mely a hegesztés során használt villamos hegesztő munkaeszközök és berendezések ellenőrzését szabályozza.

A MSZE 12810:2014 Hegesztés biztonsága. Villamos hegesztő munkaeszközök ellenőrzése és vizsgálata névre hallgató szabvány nem csak a hegesztő berendezések, hanem más hasonló, rokoneljárások alkalmával használt eszközök érintés-, és hibavédelem műszaki elvárásainak és azok ellenőrzésének paramétereit foglalja magában. Másik célja pedig, hogy a berendezések üzembiztonsága megfelelővé váljon, és rendszeres ellenőrzés mellett használják ezeket az eszközöket.

A következő eljárásokra vonatkozik a MSZE 12810:2014 Hegesztés biztonsága szabvány:
- Ívhegesztés
- Ellenállás-hegesztés
- Elektrosalakhegesztés
- Elektrogázhegesztés
- Indulciós hegesztés
- Csaphegesztés
- Ívvágás
- Plazmavágás
- Ívgyalulás

Emellett külön termékszabvány határozza meg a villamos hegesztő berendezések közvetlen érintés elleni védelmét, amit alapvédelemnek neveznek. Az alapvédelem felülvizsgálatáért pedig a nem rég kiadott szabvány a felelős. Viszont a berendezések közvetett érintés elleni védelmére nem vonatkozik ez a szabvány, hiszen ezért az érintésvédelmi szerelői és szabványosság ellenőrzés a felelős.

Abban az esetben, ha egy eszközt újonnan vettek, a legelső használat előtt a szabványnak megfelelően le kell ellenőrizni, és ugyanez a teendő, ha bár nem egy vadonatúj berendezésről van szó, mégis a vállalatnál most használnák először. A szabvány szerinti felülvizsgálat célja, hogy az eszközről megállapítsák, az egészségre nem veszélyes, ha szakszerűen történik az alkalmazása. De nem csak új berendezések vizsgálata szükséges, hanem a szerviz tevékenységet követően is szükséges a felülvizsgálat. Vagyis, hogy szakszerűn megállapítsák, minden rutinfeladatot hibátlanul és biztonságosan végrehajt az eszköz és ehhez a szükséges dokumentáció sem maradhat el.
 
plazmavágás hegesztőgépek
Find the latest bookmaker offers available across all uk gambling sites - Bets.Zone - UK Gambling Websites Use our complete list of trusted and reputable operators to see at a glance the best casino, poker, sport and bingo bonuses available online.