Legfrissebb hírek


Biztonságvédelem


 

A hegesztés egy olyan munkafolyamat, ahol balesetveszély leselkedik úgy a hegesztő személyére, mint a környezetére, éppen ezért állandó, lankadatlan figyelem szükséges a végzése során.

Mindemellett az az egyik legfontosabb követelmény, amit a hegesztővel szemben állítanak fel, hogy szaktudása és biztonságtechnikai ismeretei kifogástalanok legyenek, valamint mindig ezek szerint járjon el. Hiszen az esetek többségében, mikor valamilyen baleset következik be, amiket hegesztő figyelmetlensége, a gondatlansága és a szabályoktól való eltérése okozza. Vagyis hegesztést csak az végezhet, akinek megvannak a kötelező és szükséges képesítései, valamint munkavédelmi vizsgán megfelelően teljesített és kifogástalan egészségnek örvend.

Az ívhegesztés során a balesetet okozhatja a nagy hőfokú fém és salak, amivel együtt dolgoznak, az ártalmasnak ítélt sugárzások, az ibolyán túli, illetve infravörös fény, mely fokozottan veszélyes a szemekre. Ezek mellett nem egyszer balesetet okozott a villamos ára áramütés formájában, valamint a hőtermelés és a túlterheltség, ha nincsenek betartva a kötelezően előírt szünetek. Sőt, nagyon jól kell ismernie a hegesztőnek a hegesztőgép működését, hogy ha hiba merül fel, megfelelőképpen járjon el a hegesztő berendezéssel és nehogy tudatlanságból következzen be valamilyen sérülés, melyet a hegesztő berendezés okoz.

De mi is történik a szervezettel, ha baleset éri hegesztő berendezés használata során?
Ha valamilyen hőhatás éri a testet, vagyis 45 fok feletti hő hat a testre igazán veszélyesen hat, szélsőséges esetben még halálos kimenetelű is lehet a baleset. Ennek az az oka, hogy a magas hőmérséklet az érrendszerre fokozottan hat, vagyis törékennyé teszi az erek falát, aminek következtében bárhol vérzés alakulhat ki testen belül.

Ha vegyi hatás éri a testet, azaz egyenáramú áramütés során a szervezetben megtalálható ásványi sók és egyéb alkotók vezetővé válnak és a vér, illetve a szövetek nedvei fokozott mértékben elbomlanak. Eközben pedig gázbuborékok keletkeznek és vérrögképződést idéznek elő, melyek következménye a vérerek eltömődése lehet.

Az ártalmas sugárzás ellen védőruha és sisak viselete kötelező, melynek elhagyása komoly károsodást okozhat, mint például a szem káprázása, látászavar vagy csökkenés, netán a látás elvesztése. Ezek mellett bőrgyulladást képes okozni az infravörös sugárzás és kötőhártya- gyulladást az ultraibolya sugárzás, de az sem meglepő, ha fokozott veszély esetén bőrrák a következménye a nem megfelelő védekezésnek.

A fém és salakfröccsenés a környezetre nézve tűzveszélyes és a bőrön égést képes okozni.

Éppen ezen a balesetek és testi fájdalmak elkerülése érdekében minden alkalommal szükséges a védő felszerelés viselete és a fokozott óvatosság a hegesztőgép használata során.
 
plazmavágás hegesztőgépek
Find the latest bookmaker offers available across all uk gambling sites - Bets.Zone - UK Gambling Websites Use our complete list of trusted and reputable operators to see at a glance the best casino, poker, sport and bingo bonuses available online.