Legfrissebb hírek


A hegesztés egy másik formája


Mint tudjuk, nem csak fémeket lehet összehegeszteni, hanem más anyagok esetében is lehetőség nyílik hegesztés végzésére, mint például textíliák esetén, ahol a varrás okozta lyukak lég és vízáteresztő hatását szeretnék kiküszöbölni hegesztés által.

Először az 1940-es években PVC fóliák esetében próbálkoztak textilhegesztéssel, hogy a végeredmény esőkabátok legyenek, de a technológia még nem tartott ott, hogy ez az elképzelések szerint meg is történjen. Húsz évvel később már nagyobb sikereket tudtak elérni az ipar ezen területén és hazánkban is millió számra láttak napvilágot a hegesztéssel legyártott nejlon ingek, melyek hátránya csupán az volt, hogy a varratok túl kemények voltak. A folyamatos innovációnak köszönhetően viszont napjainkban olyan magas szintre fejlődött a textilhegesztés, hogy nélkülözhetetlenné váltak az így készített ruhadarabok.

A textilhegesztés technológiája azon alapszik, hogy hőhatásnak kitéve az anyagot, annak felülete meglágyul és nagy nyomás segítségével az anyagok molekulái egymásba hatolnak és így tökéletesen összeilleszkednek. Ami ehhez szükséges az a kellő hőmérséklet, amik esetenként 160 oC, de anyagtól függően néha még a 240 oC-ot is eléri, valamint a nagy nyomás kifejtése, ami segít a kohéziós erő kifejtéséhez és a felmelegített részecskék egymásba illeszkedéshez, összeolvadásához. Emellett, mikor megtörténik az összenyomás, hirtelen lehűlnek az anyagok és rögzülnek a varratok, amit követően már nem szabad többet a lágyulást okozó hőfokra felhevíteni az anyag adott területét.

A textilhegesztés felhasználásának területei például a ruhaipar, ahol a hegesztést a varratok légmentes lezárásáért alkalmazzák. Ebben az esetben a tűvel és cérnával varrását beborítják egy műanyag fóliával és hő kezelik azt, így válik a varrás lég-, valamint vízmentessé.
Amiknél még előszeretettel használják a textilhegesztés technológiáját, az a szűrőgyártás, melynél nem szőtt textíliákat használnak fel erre a célra.
Következő felhasználási terület a textilépülete, valamint a sátrak és ponyvák ágazata, de csomagolóanyagok, a védőruhák, az árnyékolástechnikai eszközök, mint például a textil redőnyök gyártásához is nélkülözhetetlen a textilhegesztés. Sőt, rugalmas kelmék esetében is szeretik alkalmazni a hegesztést, hiszen nem gátolja az anyag nyúlását és megakadályozza a szakadást.

Tehát manapság már számos ipari terület nélkülözhetetlen technológiája a textilhegesztés, mely minden nappal korszerűbb és még magasabb színvonalat képvisel.
plazmavágás hegesztőgépek
Find the latest bookmaker offers available across all uk gambling sites - Bets.Zone - UK Gambling Websites Use our complete list of trusted and reputable operators to see at a glance the best casino, poker, sport and bingo bonuses available online.