• Kezdőlap
  • Hegesztőgépek, aluminium hegesztés

Hegesztőgépek, aluminium hegesztés


Hegesztőgépek

A hegesztőgépek általában villamos ívhegesztéshez szükséges áramforrások. A hegesztési technológiának megfelelően statikus és dinamikus tulajdonságokkal rendelkeznek, ezért mindig a kívánt hegesztési eljáráshoz kell azokat kiválasztani.

Az iparban legelterjedtebbek a fogyóelektródás hegesztőgépek, amelyek igen termelékeny, gyors hegesztést tesznek lehetővé. A hegesztéshez szükséges hozaganyagot automatikusan vezeti a hegfürdőbe, a hegesztőív a hozaganyag és a munkadarab között jön létre.

Általában gyengén ötvözött acélok hegesztésére a legelterjedtebb CO2, vagy argon-CO2 keverék védőgázzal.


Aluminium hegesztés

Megfelelő dinamikus tulajdonságú áramforrásokkal erősen ötvözött acéloknál (rozsdamentes, saválló ...) megoldható az aluminium hegesztés fogyóelektródás technológiával.

A hegesztőgépek másik csoportja az AWI hegesztőgépek. Ezek argon védőgázas, wolfram elektródás ívhegesztésre alkalmas berendezések egyen- vagy váltakozóáramú kimenettel. Itt az ív a wolfram elektróda és a munkadarab között ég, a hozaganyagot a hegesztőgépek kézzel adagolják az ívbe. Lényegesen lassúbb hegesztési eljárás, mint az aluminium hegesztés, de igen jó minőségű kötések hozhatók így létre, ezért ma is gyakran használják.

Acéloknál egyenáramú, míg aluminium hegesztéshez váltakozóáramú áramforrásra van szükség. A mindig jelentkező alumínium-oxid ugyanis félvezető jelleget mutat, feltöréséhez ellenkező irányú áramra is szükség van. Ha egy kötésnél jó beolvadásra és nagy mechanikai szilárdságra van szükség, ezt a hegesztési eljárást választják acélok és alumínium esetében is.


A hegesztőgépek és az aluminium hegesztés

Normál esetben, hegesztőgépek használata akkor szükséges, mikor két fémlapot vagy fémtestet szeretnénk összeilleszteni, úgy hogy azok stabilan, biztonságosan és hosszú éveken keresztül legyenek kohézióban egymással. Ennek létrehozásához magas helyi hőmérsékletre van szüksége a szakembernek, a hegesztőgépek pedig éppen ezt biztosítják számára.

Néha viszont felmerül olyan probléma a munkafolyamat során, amit a környezeti légköri levegő emelkedése okoz, vagyis annak emelkedésével nő a fém reakciókészsége is. Ezt kiküszöbölendő, hegesztőgépek használata során alkalmazható védőgáz vagy épp a porfedés technikája is, ami azt mutatja, hogy a technika fejlődése által már mindenre van megoldás. Viszont érdekes az a tény is, hogy a technológia előre haladtával ellentétesen, a mai napig a legközkedveltebb eljárás az ívhegesztés, ami az első hegesztési módszerek közé sorolható és múltja a XIX. századra vezethető vissza.

Ettől függetlenül, az idő múlásával nagyon közkedvelt módszerré vált az újdonságnak számító aluminium hegesztés is, amit legfőképpen erősen ötvözött acélok megmunkálása esetében szoktak ajánlani a szakemberek. Emellett az aluminium hegesztés módszerére jellemző, hogy rendkívül erős kötéseket hoz létre, viszont több időráfordítással is jár együtt. Tehát manapság bármit ötvözni lehet bármivel, az anyagok különbözősége nem jelent problémát, mindössze a használt módszert kell megfelelően kiválasztani.

Jó munkát kívánunk!

Linkfelhő: hegesztőgépek, aluminium hegesztés

plazmavágás
Find the latest bookmaker offers available across all uk gambling sites - Bets.Zone - UK Gambling Websites Use our complete list of trusted and reputable operators to see at a glance the best casino, poker, sport and bingo bonuses available online.